DIET MENGIKUT SUNNAH RASULULLAH
S.A.W
Dalam
aspek berkaitan etika pemakanan sihat, diet Rasulullah SAW boleh dijadikan
panduan dan ikutan kerana baginda adalah contoh teladan yang terbaik buat semua
umat manusia. Rasulullah SAW merupakan seorang yang mementingkan khasiat dan
mutu makanan yang diambil agar dapat sepenuh keberkatan dan manfaat
daripadanya.
Kebanyakan
buah-buahan dan sayur-sayuran mempunyai kadar lemak yang rendah. Justeru,
pengambilannya mengurangkan lemak di dalam badan dan amat bermanfaat bagi
mereka yang ingin mengawal kegemukan. Di samping itu, ia juga mengandungi zat
dan vitamin lain yang seimbang untuk kesihatan badan di samping memantapkan
lagi sistem pertahanan badan seseorang.
Rasullulah
SAW tak pernah sakit perut sepanjang hayatnya kerana pandai jaga pemakanannya
sehari2. Kita cubalah ikut cara diet Rasulullah SAW agar sentiasa sihat dan
tidak mengalami sakit perut ataupun keracunan makanan.
1. Rasulullah
tidak minum susu sewaktu baginda memakan daging, ayam ataupun ikan.
Nabi
Muhammad SAW pernah melarang para sahabat daripada makan ikan bersama susu. Di
kuatiri akan cepat mendapat penyakit. Ini terbukti oleh saintis yang menjumpai
dimana dalam badan ayam ion+(Positive Ions) sedangkan dalam makanan laut
mempunyai ion-(Negetive Ions), jika kedua-dua jenis makanan ini bercampur maka
akan terjadinya tindakbalas biokimia (Biochemical reactions) yang aktif dalam
tubuh sekaligus mampu menyebabkan perut dan usus rosak dengan teruk.
2. Rasulullah
SAW melarang meminum susu bersama cuka.
Kerana
cuka boleh merencatkan penyerapan protin susu dan kemasamannya boleh menghakis
perut melalui tahap keasidannya lama kelamaan boleh menyebabkan gastrik.
3. Elakkan
meminum susu bersama makan buah.
Contohnya
koktel. kerana gabungan dua bahan ini boleh meningatkan kadar keasidannya perut
yang menyebabkan sebu dan gastrik.
4. Rasulullah
SAW tidak makan ikan bersama daging, telur atau daun salad.
Dalam
Kitab Al-Quran ada melarang manusia untuk makan makanan darat bercampur makanan
laut misalnya memakan nasi berlaukkan tom yam dan lauk kenduri. Haiwan di laut
dan di daratan mengandungi cas ion yang berbeza.. kalau kita campurkan juga,
sistem usus dalam perut kita akan rosak. jadi, ia bakal mengundang
penyakit dan membahayakan kesihatan.
5. Rasulullah
SAW memakan buah-buahan terlebih dahulu sebelum makan makanan berat, seperti
gandum atau roti.
Makan
buah sebelum makan (1/2 jam sebelum makan nasi). Kita tak sepatutnya makan buah
selepas makan nasi..Buah-buahan mengandungi serat/fibre yang tinggi. Apabila
kita makan buah sebelum makan nasi, secara automatik perut kita telah penuh
dengan serat. jadi, kita tak akan makan nasi dalam kuantiti yang banyak..
6. Nabi
Muhamad SAW biasa memakan bijirin seperti Habbatus Sawda’, barli dan oat.
Menurut
Bukhari-Muslim, Nabi SAW bersabda:
“Al-Habbah
Al-Sawda’ mempunyai ubat bagi segala penyakit kecuali mati”.
Pemakanan
berasaskan bijian-bijian sememangnya berkhasiat kerana ia kaya dengan bahan
phytonutrients. Phytonutrients adalah sejenis antioksidan yang berkuasa tinggi
yang mampu meningkatkan sistem pertahanan badan, menyihatkan jantung, mengawal
penyakit kencing manis dan kegemukan melampau (obesiti) serta juga mampu
mencegah kanser.
Al-Hakam
Bin Uyainah berkata:
“Adapun
Rasulullah SAW tidaklah Baginda tidur malam sehingga Baginda memakan Habbatus
Sawda’ dan madu. Begitulah jua amalan Baginda pada awal pagi untuk tenaga,
hafalan dan menghilangkan masalah lendir (lelah/asma).”
7. Baginda
SAW juga memakan roti yang diperbuat daripada gandum asli.
Gandum
sempurna (whole grain wheat) mempunyai perbezaan berbanding tepung gandum
proses kerana ia mengandungi kadar protein, serat dan vitamin E tinggi yang
mengurangkan risiko penyakit jantung dan merendahkan kadar kolesterol.
Roti
gandum mengandungi karbohidrat di mana setiap individu memerlukan 50 hingga 60
peratus karbohidrat setiap hari untuk membekalkan tenaga dan juga mempunyai
zat-zat logam yang lain, vitamin dan serat untuk kepentingan kesihatan manusia.
Dalam
riwayat lain menurut Abu Daud, Yusuf bin Abdullah bin Salam ra meriwayatkan,
“Aku
melihat Rasulullah SAW mengambil sekeping roti gandum dan
diletakkan tamar di atasnya dan memakannya”.
Mengikut
riwayat oleh Bukhari dan Muslim, Aisyah berkata,
”
Keluarga nabi tidak pernah kenyang dengan memakan roti gandum dua hari
berturut-turut dan (pada hari mereka tidak memperolehi roti) mereka memakan
tamar”.
8. Buah
tamar
sememangnya
sinonim dalam kehidupan Nabi Muhammad SAW, ia dianggap sebagai makanan yang
sempurna kerana ia mengandungi pelbagai khasiat yang diperlukan untuk kesihatan
manusia.
Kandungan
serat yang tinggi dan lemak yang rendah serta gabungan beberapa zat lain yang
terkandung di dalam buah tamar menyebabkan ia amat berkhasiat dan sentiasa
digemari dan menjadi hidangan penting bagi nabi dan keluarga. Manakala buah
tamar pula mempunyai unsur- unsur seperti karbohidrat, protein, serat, lemak
serta zat logam yang lain untuk melengkapkan lagi hidangan tersebut.
Bukhari
dan Muslim meriwayatkan; bahawa Aisyah berkata,
“Ada
ketikanya dapur rumah kami tidak berasap selama sebulan. Yang ada (untuk
dijadikan makanan) hanyalah buah tamar dan air. Melainkan kadangkala diberikan
kepada kami sedikit daging”.
9. Nabi
SAW juga memakan buah-buahan lain seperti tembikai.
Sehubungan
dengan ini, Abu Daud dan Tirmizi meriwayatkan bahawa Aisyah pernah
berkata, “Rasulullah pernah memakan buah tembikai bersama-sama dengan
buat tamar basah.” Tembikai mengandungi 92 peratus air dan 8 peratus
gula serta mengandungi antioksidan yang disebut lycopene yang mampu mencegah
daripada pelbagai penyakit terutamanya kanser.
10. Di
samping itu, Rasulullah SAW juga mengemari sayuran dari jenis mentimun
(cucumber).
Mentimun
kaya dengan air justeru ia menyejukkan badan. Di samping itu, mentimun juga
mengandungi vitamin C yang mampu meredakan radang kulit dan juga mengandungi
silika. Silika merupakan unsur penting yang diperlukan bagi menjamin kesihatan
sistem saraf yang melibatkan otot, tendon, ligamen dan tulang. Oleh kerana
mentimun mengandungi banyak air, maka pengambilannya dengan makanan yang
berserat merupakan satu langkah yang baik kerana ia akan memberi manfaat yang
lebih berkesan kepada kesihatan tubuh badan.
11. Nabi
SAW juga menggalakkan penggambilan madu.
Baginda
SAW mengamalkan minum air sejuk yang bercampur sedikit madu setiap pagi. Ia
mennghindar daripada segala penyakit.
“Dari
perut lebah itu keluar minuman (madu) yang bermacam-macam warnanya, di dalamnya
ada ubat yang menyembuhkan bagi manusia. Sesungguhnya pada yang demikian itu
benar-benar terdapat tanda (kebesaran Rabb) bagi orang yang memikirkan”– (An-Nahl:
68-69)
12. Nabi
SAW sentiasa mengamalkan banyak meminum air
dengan
meneguk perlahan-perlahan sambil memegang gelas dengan tangan kanan dan
melarang bernafas atau menghembus ke dalam air tersebut. Hal ini kerana udara
yang sengaja dibuihkan dalam air itu mungkin mengandungi kuman dan bacteria
yang merbahaya kepada kesihatan.
Minum
sebaik-baiknya sebelum makan. Jangan meneguk air ketika sesi menjamah makanan,
minumlah air jika tersedak, berasa kekeringan ataupun setengah jam sesudah
makan, hal ini makan melancarkan selera makan serta mengelakkan dari terkena
penyakit kembung air. Meminum air sekurang-kurangnya setengah jam sesudah makan
dapat mengembalikan tenaga yang hilang pada kadar tempoh yang lama serta
mengembalikan keserian wajah dan awek muda.
13. Nabi
Muhamad SAW melarang manusia makan dengan banyak dan melampau.
Diriwayatkan
bahwa para sahabat berkata dari Rasulullah SAW:
نحن قوم
لا نأكل حتى نجوع وإذا أكلنا لا نشبع
“Kita (kaum muslimin) adalah kaum yang hanya makan bila lapar dan berhenti makan sebelum kenyang.“
“Kita (kaum muslimin) adalah kaum yang hanya makan bila lapar dan berhenti makan sebelum kenyang.“
Sebaliknya
manusia itu hanya perlu makan ketika ia lapar dan berhenti sebelum ia kenyang.
Baginda SAW meminta seseorang itu untuk mengisi 1/3 daripada ruang perutnya
dengan air, 1/3 dengan makanan dan selebihnya dengan ruang kosong (udara).
14. Nabi
Muhammad Sallallahu ‘Alaihi Wasalam juga menyuruh menjamah secubit
garam sebelum makan untuk menolak 70 macam penyakit dan ambil secolek
lagi dengan jari manis tangan kanan setelah makan.
15. Baca
basmalah dan berdoa sebelum dan setelah makan. Cucilah tangan juga
sebelum dan selepas makan.
– Doa
sebelum makan;
اللَّهُمَّ
بَارِكْ لَنَا فِيهِ وَأَطْعِمْنَا خَيْرًا مِنْهُ
“Ya Allah berkatilah kami padanya (makanan kami) dan kurniakanlah kami makanan yang lebih baik darinya.”
“Ya Allah berkatilah kami padanya (makanan kami) dan kurniakanlah kami makanan yang lebih baik darinya.”
Dari Muad
bin Anas r.a. berkata: Rasulullah SAW bersabda,
“Sesiapa
yang selesai makan, kemudian menyebut, ‘Alhamdulillah- illazi ath’amani haaza,
wa razaqanihi min ghairi haulin minni wa la quwwatin’, akan diampunkan
dosa-dosanya yang telah lalu.” (HR Tirmidzi)
16. Nabi
SAW juga mengajar untuk kita makan dengan tangan kanan tanpa
sudu, garfu ataupun chopstick. Dari Jabir r.a. berkata, Rasulullah SAW
bersabda:
“Jangan
engkau makan dengan (tangan) kirimu, sesungguhnya syaitan itu makan dan minum
dengan (tangan) kirinya.” (HR Muslim)
Apabila
selesai hendaklah dijilat jari-jari tersebut. Ahli saintis telah menemukan
bahawa enzim banyak terkandung di celah jari-jari, iaitu 10 kali ganda terdapat
dalam air liur. (Enzim sejenis alat percerna makanan tanpanya makanan tidak
hadam).
“Dan
janganlah ia mengelap tangannya dengan mindil/tuala hendaklah ia menjilati
tangannya, kerana seseorang itu tidak mengetahui pada makanannya yang mana yang
mengandungi berkat untuknya, sesungguhnya syaitan itu selalu mengintai untuk
merampas harta manusia dari segala penjuru sehingga di tempat makannya. Dan
janganlah ia mengangkat shahfahnya (bekas makanan) hingga menjilatinya dengan
tangan, kerana sesungguhnya pada akhir makanan itu mengandung berkat.” (Kitab
Silsilah hadits-hadits shahih no. 1404).
Berkata
Imam Nawawi, tentang makna kalimat “Pada makanannya yang mana yang diberkahi.” Ia
berkata: Sesungguhnya makanan yang dihidangkan untuk manusia itu mengandung
berkat, sedang dia tidak mengetahui apakah berkat itu pada makanan yang ia
makan atau pada sisa makanan yang melekat di tangannya atau pada sisa makanan
di dalamshahfah atau pada suapan yang jatuh. Demikian hendaklah ia
menjaga semua itu agar selalu mendapat berkat. (Fathul Bari 9/578).
17.
Sebaiknya kita yang menunggu makanan dan bukan makanan yang menunggu kita.Makan
dan minum perlulah dalam keadaan duduk tidak berdiri, baik sekali
makan keadaan duduk dengan menegakkan sebelah lutut sambil menekan perut.
Hikmahnya dapat mengawal kuantiti makanan disamping mengatasi kembung dan senak
perut.
18. Makan
berjamaah bersama keluarga atau sahabat.
Berkenaan
dengan seseorang yang datang kepadanya dan Rasulullah SAW bersbda;
“Wahai
Rasulullah, kami ini setiap kali makan tidak pernah kenyang.” Maka Rasulullah
berkata: “Pasti masing-masing kamu makan sendiri-sendiri.” Orang itu menjawab:
“Benar, Ya Rasulullah!” Rasulullah berkata: “Berjamaahlah dalam menyantap
makananmu.”
19. Rasulullah
SAW melarang meninggalkan makan malam.
Sesiapa
yang meninggalkan makan malamnya, dia akan mempercepatkan tua sebelum masanya
kerana keasidan serta tahap kolestrol dalam darah dan badannya akan berganda.
Makanlah sekadar mengisi perut (bukan kenyang) walaupun dengan sebiji kurma
untuk proses penghazaman dan proses metabolisma gizi-gizi makanan ke saluran
bahagian lain sebab semasa tidur pertumbuhan badan kita akan menentukan tahap
kesihatan kita.
Masa bayi
terbukti prosesnya, masa dewasa ianya statik tetapi memperbaiki mana-mana unit
dalam badan kita dapat difungsikan dan kerana itu kadang lepas bangun tidur
seseorang merasa segar dan bertenaga.
Para
penzuhud berpendapat makan malam mampu memberi tenaga untuk berqiam malam untuk
beribadat.
20. Elakkan
kekenyangan sebelum tidur
kerana ia
berperangai seperti Firaun di samping mudah dipengaruhi syaitan. Suatu
ketika Nabi Yahya a.s. berbual dengan iblis; Berkata iblis: “Ya ada,
kadang-kadang kamu kenyang, lalu aku membuat kamu merasa berat untuk bersolat
dan berzikir”.
Dari segi
kesihatan pula adalah tidak digalak makan sekurang kurang 2 jam sebelum tidur kerana
tidur dengan kekenyangan boleh memudaratkan sistem tubuh badan. Makanlah
sebelum jam 9.00 malam dan jika lapar selepas makan berat awal, pada jam 6-7
malam, ambillah hanya sedikit makanan sekurang-kurangnya 2 jam sebelum masuk
tidur.
21. Berpuasa
selama
sebulan pada bulan Ramadhan dan disunatkan berpuasa pada hari-hari tertentu
boleh menjamin kesihatan yang berkekalan sepanjang hayat.
Apabila
bersahur, minumlah sekurang-kurangnya segelas air sejam sebelum solat subuh dan
selewat-lewatnya 10 minit sebelum masuk waktu imsak. Ini adalah perlu bagi
menjamin kekuatan sewaktu menjalani ibadah puasa. Manakala apabila berbuka
puasa pada waktu Maghrib, perlu disegerakan dengan memakan 3 biji kurma atau
manisan dan segelas air terlebih dahulu.
22. Islam
melarang penganutnya untuk meminum arak, memakan babi dan anjing
serta keluarganya, binatang dan tumbuhan yang beracun, berbisa dan berbahaya.
Dilarang juga memakan najis, (darah, nanah, air mazi dan sebagainya) serta
serangga yang hidup melata, jijik lagi beracun.
Oleh itu,
pengambilan diet dan menghindari larangan seperti di atas yang diamalkan oleh
Rasulullah SAW merupakan aturan yang baik untuk mengekalkan kesihatan dan ia
telah pun dibuktikan akan kelebihannya melalui kajian sains semasa. Justeru,
amalan pemakanan yang dipamerkan oleh Rasulullah SAW seharusnya diikuti dan
dicontohi oleh semua peringkat umur demi kesihatan yang mantap, kelangsungan
hidup dan penyemprnaan ibadah yang bermutu.
No comments:
Post a Comment